Assalamualaikum semua, harap-harap sihat semua ya..amin.
Harini nak share pasal resepi. Bolehkan?? =)
Hari cuti baru ni, saya nak ubah selera masak. Emm.. Buat ikan bakar.
Saya gunakan ikan Caru. Sebab rasa ikan ni lebih manis dari ikan yang mampu saya beli. Hahaha... Gurau je.
Resepi saya simple je.
Ikan Caru 2 ekor (sederhana besar)
Halia 1/2 inci
Serai 1 Batang
Bawang putih 2 biji
Lada Hitam (anggaran 10 biji)
Aluminium Foil (guna daun pisang lagi sedap,ada aroma)
Mula-mula, Halia, serai dan bawang tu dihiris halus (nak tumbuk pon bole). Kemudian masukkan dalam perut ikan. Atau lumurkan saja dibadan ikan..hehe
Lada hitam tu, boleh tumbuk, kemudian letak sekali dalam perut ikan. Dah siap, bungkus dalam aluminium foil. Ok..!!! Da siap untuk di bakar.
Bakar atas kuali pon boleh..tu cara saya, sebab saya tak ada dapur arang dan kuali leper..hehee
Untuk kuah pencicah pula..bahannya adalah seperti berikut:
Bawang merah sebiji (besar)
Cili api 8 atau 9 biji ( ikut selera pedas anda)
Budu
Limau nipis
Asam Jawa
Setengah cawan Air.
Cili dan Bawang tu di hiris halus.
Kemudian, bancuh air asam. Bila dah siap, letak sedikit budu, masukkan cili dan bawang dalam air asam. Di tambah dengan perahan limau nipis. Anda akan nikmati hidangan yang super duper hebat ini..heheheehee
Masa saya nak masak, ada orang boring tak de kerja, almaklumlah..cuti.. Suami minta kerja. Jadi saya bagi kerja potong memotong..hehee Cepat sikit saya masak.. Happy je orang yang nak tolong tu..
Harini nak share pasal resepi. Bolehkan?? =)
Hari cuti baru ni, saya nak ubah selera masak. Emm.. Buat ikan bakar.
Saya gunakan ikan Caru. Sebab rasa ikan ni lebih manis dari ikan yang mampu saya beli. Hahaha... Gurau je.
Resepi saya simple je.
Ikan Caru 2 ekor (sederhana besar)
Halia 1/2 inci
Serai 1 Batang
Bawang putih 2 biji
Lada Hitam (anggaran 10 biji)
Aluminium Foil (guna daun pisang lagi sedap,ada aroma)
Mula-mula, Halia, serai dan bawang tu dihiris halus (nak tumbuk pon bole). Kemudian masukkan dalam perut ikan. Atau lumurkan saja dibadan ikan..hehe
Lada hitam tu, boleh tumbuk, kemudian letak sekali dalam perut ikan. Dah siap, bungkus dalam aluminium foil. Ok..!!! Da siap untuk di bakar.
Bakar atas kuali pon boleh..tu cara saya, sebab saya tak ada dapur arang dan kuali leper..hehee
Untuk kuah pencicah pula..bahannya adalah seperti berikut:
Bawang merah sebiji (besar)
Cili api 8 atau 9 biji ( ikut selera pedas anda)
Budu
Limau nipis
Asam Jawa
Setengah cawan Air.
Cili dan Bawang tu di hiris halus.
Kemudian, bancuh air asam. Bila dah siap, letak sedikit budu, masukkan cili dan bawang dalam air asam. Di tambah dengan perahan limau nipis. Anda akan nikmati hidangan yang super duper hebat ini..heheheehee
Masa saya nak masak, ada orang boring tak de kerja, almaklumlah..cuti.. Suami minta kerja. Jadi saya bagi kerja potong memotong..hehee Cepat sikit saya masak.. Happy je orang yang nak tolong tu..
Potong Bawang dan cili
Makanan sedia dimakan
Inilah resepi saya, kalau nak try cara saya pon boleh. Ubah-ubah selera apa salahnya kan..?
Baiklah, sampai kat sini saja perkongsian entri saya. Bila-bila ada masa saya update lagi ye.
"Berkongsi apa saja yang bermanfaat"
By aidarifqi's blog
0 ulasan:
Catat Ulasan